Sajad Salmanpour

“Deze gepassioneerde onderzoeker wil stigma’s doorbreken”

Stars

34 jaar

Sinds 2019 in NL

Iran

Stem hier

Over Sajad

De wereld van de wetenschap en de wereld van de filmindustrie combineren? Sajad doet het! Zijn passie voor de wetenschap begon in 2007 toen hij zich inschreef voor de studie sociale wetenschappen in Teheran. Na het afronden van zijn studie ging hij aan de slag in de theater- en filmindustrie, waar hij inzichten uit wetenschappelijke onderzoeken gebruikte. Maar de academische wereld bleef aan hem trekken, dus richtte hij zich als socioloog op onderzoeken van o.a. stedelijke planning, kinderarbeid, vrouwenrechten en jeugdgerelateerde kwesties. 

Eenmaal in Nederland aangekomen, vervolgde Sajad zijn academische reis door zich te richten op onderzoeksprojecten over vluchtelingen en immigranten, LGBTQ+ rechten, empowerment, inclusie en diversiteit. Hij werkt inmiddels als onderzoeker bij Vrije Universiteit Amsterdam aan diverse projecten. Zo is Sajad coördinator van Refugee Academy, Institute for Societal Resilience, een expertiselab verbonden aan de VU Amsterdam, die zich inzet voor de integratie van vluchtelingen in de samenleving. Sajad wordt door verschillende conferenties en seminars over de hele wereld uitgenodigd om mee te praten over het thema migratie en vluchtelingen. (zie foto’s hieronder)  

In de Corona-periode maakte Sajad de video Corona in the City over vrijheid in het verleden, het heden en de toekomst. Het is gemaakt vanuit het perspectief van een nieuwkomer in Nederland die nadenkt over het concept van vrijheid in tijden van Covid. Sajad is ook betrokken bij LIMBO: een collectief dat door middel van creatieve workshops (zoals poëzie, tekenen, soundscapes, fotografie) de kennis, verhalen en ervaringen worden gedeeld van queer vluchtelingen. Hiermee helpt Sajad om het slachtoffer-stigma van vluchtelingen te doorbreken. En als dat niet al druk genoeg is, is Sajad op dit moment met een aantal toegewijde collega’s een nieuw project aan het opzetten: Queer Work. Dit is een empowerment initiatief voor LGBTQIA+ vluchtelingen om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt en onderwijs. Sajad heeft ervaren dat hier een grote behoefte ligt. 

Sajad begon ooit zijn carrière in Nederland bij New Dutch Connections, een stichting die (ex-) vluchtelingen inspireert en motiveert om opnieuw in zichzelf te geloven. En nu inspireert Sajad zelf op zijn beurt anderen!

Stem jij op deze bijzondere onderzoeker die zijn academische inzichten inzet om andere vluchtelingen te helpen?

Leuk weetje 

Wist je dat Sajad ook een talentvolle fotograaf en videograaf is?

Meer informatie

www.resilience-institute.nl

engagedscholarshipnarrativesofchange.org/team

vu.nl/medewerkers-sociologie

Volg Sajad op LinkedIn: linkedin.com/sajad-salmanpour

Stem hier