Moutasem Hag Ebraheem

“Actieve en zorgzame Venlonaar die anderen helpt.”

Stars

35 jaar

Sinds 2021 in NL

Syrië

Stem hier

Over Moutasem

Stilzitten is aan Moutasem niet besteed. Na zijn vlucht uit Syrië woont Moutasem sinds de zomer van ’22 in kloosterdorp Steyl, een klein dorp in de gemeente Venlo. Moutasem grijpt alles aan om zijn plek te vinden in zijn nieuwe woonplaats. Van het doen van vrijwilligerswerk in het AZC tot werken bij Refugee Team en alles daar tussenin.

In Syrië was Moutasem advocaat. In Nederland nam hij na het afronden van zijn inburgeringscursus op natuurlijke wijze de rol als cultuurverbinder op zich, bijvoorbeeld tijdens vrijwilligerswerk bij evenementen. Inmiddels zet Moutasem deze kracht structureel in bij Refugee Team in Venlo waar hij als ervaringsdeskundige nieuwe nieuwkomers bijstaat. Het kennen van gewoontes uit zowel de Nederlandse als de Arabische culturen helpt om drempels weg te nemen bij nieuwkomers. En zo laat hij nieuwe Venlonaren zien hoe Venlo en Nederland werkt!

Afgelopen jaar veroorzaakte de aardbeving in Turkije en Syrië opnieuw veel verdriet in het leven van Moutasem vanwege het verlies van naaste familieleden. Gelukkig is Moutasem herenigd met zijn zusje die de aardbeving overleefde. Omdat zij verstandelijk beperkt is, draagt hij nu de zorg voor haar. Dat Moutasem zich blijft focussen op een mooie toekomst voor hemzelf, zijn zusje en ieder ander om hem heen, getuigt van veel wilskracht.

De zorgzaamheid van Moutasem maakt hem niet alleen een sterspeler voor zijn zusje, Refugee Team en de gemeente Venlo, maar ook een voorbeeld voor heel Nederland. Wat ons betreft verdient Moutasem een plek in de spotlight! Stem jij op hem in de categorie Stars?

Leuk weetje

Wonen in Steyl betekent niet alleen het volgen van een Nederlandse inburgeringscursus, maar ook de Limburgeringscursus, de Limburgse variant van de inburgeringscursus. Hij loopt inmiddels overal met een “Hajje!” de deur uit.

Meer informatie

Lees een interview met Moutasem van Vluchtelingenwerk Nederland: vluchtelingenwerk.nl/nl/artikelen/magazine/moutasem-noemt-mart-nu-zijn-broer

Stem hier