Hadi, Dana, Majd, Jalal en Feras

"Dreamteam zette zich binnen no-time in voor onze samenleving"

Stars

35, 22, 28 en 29 jaar

Sinds 2021, 2019 en 2022 in NL

Palestina en Syrië

Stem hier

Over Hadi, Dana, Majd, Jalal en Feras

Teamwork, makes the dream work!

Sinds september 2023 is dit team een succesvol grassroots-initiatief gestart wat nu als community in de website RefugeeHelp hangt. Deze community voorziet nieuwkomers van handige en betrouwbare informatie in hun eigen taal, zodat zij zo snel mogelijk hun weg weten te vinden in Nederland. Zij geven onder andere informatie over inburgering, gezondheidszorg, juridische zaken en onderwijs.  Het community management op sociale mediaplatforms is niet alleen bedoeld om informatie te verstrekken, maar ook om een “bottom-up integratietraject” te zijn. Het idee is om de gemeenschap te betrekken bij hun integratie door belangrijke en urgente onderwerpen te bespreken, zoals ‘hoe kun je je kinderen opvoeden in een nieuw land met verschillende cultuur en waarden’, ‘hoe kun je goed geïntegreerd raken in Nederland’, ‘hoe kun je actief zijn in de samenleving’  en ‘wat zijn de verwachtingen en verplichtingen van nieuwkomers in Nederland’.

Initiatiefnemers Hadi en Jalal ontmoetten elkaar in de beruchte noodopvanglocatie Zuiderbroek: één grote hal met erbarmelijke voorzieningen, veel lawaai en geen privacy. Toch bedachten zij op deze plek een briljant idee. Zij wilden andere vluchtelingen helpen en klopten aan bij Vluchtelingenwerk Nederland. Samen met Vluchtelingenwerk hebben ze dit verder uitgebouwd. Het team bestaat inmiddels o.a. uit Hadi, Dana, Majd en Jalal. Naast het delen van praktische informatie, zorgen zij voor social content, verbinden zij ‘oudkomers’ met ‘nieuwkomers’ en delen hun succesvolle verhalen. Zij doen dit o.a. door het filmen van komische sketches en maken podcasts met sleutelfiguren. Dag en nacht werken zij (vrijwillig) aan dit initiatief en hebben binnen een half jaar tijd iets indrukwekkends neergezet: 

  • 200+ content stukken gecreëerd
  • 400.000+ mensen bereikt 
  • 13.000 social volgers op Facebook, Instagram, TikTok en Whatsapp.

Dit dreamteam laat zien dat je met een goed idee, gedrevenheid en samenwerken iets waardevols kan toevoegen aan de samenleving. Als je maar de kans krijgt! Daarnaast laten zij hiermee zien dat vluchtelingen (ook vanuit opvanglocaties) deel kunnen nemen aan sociale initiatieven én zij stimuleren werkgevers en NGO’s om vluchtelingen (ook vanuit opvanglocaties) te betrekken bij hun initiatieven. Wat een prachtig verhaal!

Hadi Hasan voltooide binnen anderhalf jaar na aankomst in Nederland zijn inburgering op B2-niveau. Na het versturen van 200 e-mails naar verschillende instanties om aan het werk te gaan, kreeg hij eindelijk de kans om als locatiecoördinator voor Het Rode Kruis in ter Apel aan de slag te gaan tijdens de opvangcrisis. Hij is momenteel aanspreekpunt voor de Syrische Palestijnse gemeenschap en won een NWO-beurs voor zijn PhD aan de Rijksuniversiteit Groningen. Waardoor hij nu als onderzoeker aan het werk gaat bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is initiatiefnemer van Refugee Help en werkt momenteel in een team dat voor Vluchtelingenwerk Nederland een strategie uitwerkt voor de komende 5 jaar. Dit alles terwijl hij nog maar twee jaar in Nederland is! Wat een held!

Lees hier het UMCG interview met Hadi. 

Dana Fallouh is sinds 2019 in Nederland waar ze de opleiding Farmacie heeft gevolgd. Ze woonde in noodopvangcentra in nare levensomstandigheden, maar toch probeert ze altijd positief te blijven houden. Dat doet ze o.a. door iets terug te geven aan de maatschappij. Ze werkte o.a. bij het UNICEF Student Team en zit nu in het Social Media team van RefugeeHelp. Zij merkte dat er veel nepnieuws en verkeerde informatie in de AZC’s rondging en wist dat ze met RefugeeHelp het verschil konden maken. Dana is niet alleen positief in haar eigen leven, ze verspreid haar positieve energie door anderen vleugels te geven en hen te motiveren alles uit het leven te halen. Wat een veerkracht! 

Volg Dana op Linkedin: linkedin.com/danafallouh 

​Majd Sheikh is video-editor en cameraman. Hij maakt toffe motion graphics, muziekvideo’s, promotievideo’s, korte documentaires en films. Bekijk hier zijn werk. Momenteel woont hij in een tijdelijk AZC met uitdagende omstandigheden, maar hij ziet dit niet als eindstation. Hij heeft een enorme drive om nieuwkomers te helpen, omdat hij als geen ander weet wat zij meemaken. Zijn reis begon bij Stichting Bootvluchteling en later bij RefugeeHelp. Hoewel hij ontzettend verdrietig is dat hij zijn geboorteland moest verlaten, veel vrienden heeft verloren en nu in Nederland zijn vrouw moet missen, probeert hij dag in dag uit zijn verdriet om te zetten in positiviteit om anderen te helpen. Wat een top mentaliteit! 

Volg Majd op Instagram: instagram.com/majdsheikh_ 

Jalal Alnajjar is graphisch vormgever. In Syrië werkte hij voor de Syrische televisie, waar hij creatieve concepten, storyboards, animaties en explainer video’s maakte. In Nederland was hij o.a. vrijwilliger voor het “Bab Al-Dar” project, waarbij hij als grafisch ontwerper en fotograaf bijdroeg aan het dansgezelschap van het kamp. Hij nam ook deel aan een open werkdag, waarbij hij werkgelegenheidskansen voor vluchtelingen faciliteerde via bedrijfspresentaties. Momenteel zit hij in het RefugeeHelp team. Een harde werker met grote ambities!

Volg Jalal op Linkedin: linkedin.com/jalal-al-najjar 

Feras Saffor werkte ooit als vastgoedmarketeer in Istanbul. In Nederland heeft hij zich enorm ontwikkeld op het gebied van digitale marketing. Zijn werk voor dit dreamteam is daarom ook van belang. Feras vindt het geweldig dat hij vluchtelingen kan helpen met juiste, duidelijke informatie, omdat hij zelf in een vergelijkbare situatie zat.  Hiermee kan hij hen helpen tijd te besparen in het uitzoeken van alles en nog wat, en kunnen zij weloverwogen keuzes maken voor hun toekomst. Feras is een sociaal mens en heeft een brede interesse in verschillende culturen.

Volg Feras op Linkedin: linkedin.com/feras-saffor

Leuke weetjes:

Dana haar hobby’s zijn powerliften en lezen.

Majd houdt van fitness en badminton.

Jalal is in zijn vrije tijd ook natuur fotograaf.

Hadi is een nachtbraker. Zijn meest productieve en creatieve momenten vinden ’s avonds laat plaats, wanneer de wereld vredig is.

Feras vindt het leuk om te reizen en ‘gewoon’ te genieten van het leven, omdat hij elke nieuwe dag als een cadeau ziet.

Meer informatie:

www.refugeehelp.nl

Volg RefugeeHelp op instagram: @refugeehelpaarabic 

Volg RefugeeHelp op Facebook: facebook.com/refugeehelp

Stem hier