Skip to main content

11 juni 2024, Amsterdam – In een tijd waarin de samenleving en het politieke klimaat steeds meer verharden en er veel vooroordelen zijn over vluchtelingen, vindt Beste Nieuwkomer het belangrijker dan ooit om de inspirerende verhalen en positieve bijdragen van nieuwkomers aan onze samenleving te benadrukken.  Daarom lanceert Beste Nieuwkomer speciaal voor Wereldvluchtelingendag (20 juni) de podcast serie #MeerDanVluchteling. In elke aflevering gaat journalist en documentairemaker Sinan Can in gesprek met een inspirerende nieuwkomer. De podcast wordt gelanceerd met opvallende abri’s in grote steden en verspreid via verschillende social media uitingen. 

 

De vierdelige podcast serie #MeerDanVluchteling is vanaf maandag 17 juni te beluisteren via bestenieuwkomer.nl , Spotify en andere bekende podcast-platforms. 

 

Podcastserie #MeerDanVluchteling

In de podcast vertellen vier inspirerende nieuwkomers hun persoonlijke verhalen. Sinan Can gaat in gesprek met Anwar Manlasadoon, Parisa Akbarzadehpoladi, Firas Al Khoury en Shadi Alhakimi. In het gesprek vertellen ze over hun reis, de uitdagingen en hun overwinningen. De bijzondere gesprekken zetten de inspirerende kant van nieuwkomers in de schijnwerpers. Het laat de veerkracht van nieuwkomers zien, hoe zij bijdragen aan onze samenleving en welke tips zij hebben voor andere nieuwkomers en de rest van Nederland. Ook vertellen zij over de Nederlandse sleutelfiguren die hen hebben geholpen om zich hier thuis te voelen en hoe belangrijk dat is geweest.

 

  • Firas Al Khoury (35 jaar, Hulsberg – Limburg) – Firas was arts in Irak. Dankzij zijn veerkracht en doorzettingsvermogen heeft Firas zijn medische carrière in Nederland voortgezet. Allemaal dankzij één motiverende zin van een beveiliger in het AZC. Firas werkt nu als Spoedeisende Hulp arts en maakt elke dag het verschil in het leven van anderen. Firas is nu 13 jaar in Nederland.
  • Anwar Manlasadoon (33 jaar, Arnhem) – Anwar was advocaat in Syrië. Nu is hij o.a. een inspirerende columnist van De Gelderlander, waarin hij met humor schrijft over zijn ervaringen in Nederland. In zijn dagelijks leven is Anwar Regisseur Inburgering bij de Gemeente Arnhem, waarin hij andere nieuwkomers helpt hun plek te vinden in Nederland. Anwar is nu 9 jaar in Nederland.
  • Parisa Akbarzadehpoladi (45 jaar, Rotterdam) – Als kunstenares en voorvechtster van mensenrechten gebruikt Parisa haar kunst om maatschappelijke thema’s te bespreken. Daarnaast biedt zij creatieve workshops aan diverse groepen in de samenleving. Parisa is ooit uitgeroepen als ‘Rotterdamse Vrouw van het Jaar’ in de categorie Kunst en Cultuur. Het lied ‘Kijk omhoog’ van Nick en Simon heeft haar vaak gemotiveerd om in moeilijke tijden niet op te geven en door te gaan. Parisa is nu 10 jaar in Nederland.
  • Shadi Alhakimi (33 jaar, Amsterdam) – Shadi is een ondernemer in hart en nieren. In Jemen was Shadi tech-ondernemer. In Nederland heeft hij – na een burn-out – zijn ervaring en passie doorgezet en de innovatieve app ‘Taaly’ ontwikkeld, waarmee hij nieuwkomers aan anderen koppelt om Nederlands te leren. In 2023 won Shadi met Taaly een Ignite Award en won daarmee een investeringsbedrag van € 100.000,- om in Taaly te investeren. Shadi is nu 8 jaar in Nederland.

 

Sinan Can is journalist en documentairemaker die o.a. bekend staat om zijn indrukwekkende documentaires over het Midden-Oosten. In zijn werk is Sinan altijd op zoek naar bijzondere verhalen en verbinding.

 

Initiatiefnemer Mehrnoesh Forouzandeh: “Met de jaarlijkse Beste Nieuwkomer Spotlight Awards laten we zien hoeveel veerkracht en talent nieuwkomers met zich meebrengen. Nu gaan we verder met de podcast serie om deze verhalen meer verdieping te geven en aan een breder publiek te laten horen. Het is belangrijk om niet te praten óver vluchtelingen, maar mét vluchtelingen.”

 

Bekijk hieronder de trailer van de podcast #MeerDanVluchteling

Meer dan alleen een podcast

De podcast is gemaakt in samenwerking met productiemaatschappij The Media Brothers en wordt in het kader van Wereldvluchtelingendag (20 juni) gelanceerd. Er worden opvallende abri’s en social media uitingen ingezet. Media-organisatie JCDecaux sponsort de abri’s in een aantal grote steden speciaal voor Wereldvluchtelingendag. Daarnaast worden korte video’s en quotes gedeeld op de social mediakanalen van Beste Nieuwkomer. Deze campagne heeft als doel om meer zichtbaarheid te creëren voor de positieve bijdrage van nieuwkomers aan onze samenleving, hun inspirerende verhalen te delen en bij te dragen aan meer verbinding en begrip in de samenleving.

 

Over Beste Nieuwkomer

Beste Nieuwkomer deelt inspirerende verhalen van nieuwkomers die Nederland nóg mooier maken. Onze missie is een positieve bijdrage leveren aan het beeld over nieuwkomers en te zorgen voor meer verbinding en minder afstand. Meer informatie is te vinden op bestenieuwkomer.nl . Updates zijn te volgen via onze social mediakanalen @bestenieuwkomer

Credit foto: Roy Beusker

 

Credit Foto: Roy Beusker

 

Credit Foto’s: Roy Beusker

 

 

 

————————————————————————————————————————————————

NOOT VOOR DE REDACTIE

Voor luisterlinks, persvragen of interviews , neem contact op met: Mehrnoesh Forouzandeh via [email protected]