Zohre Norouzi

" Van Laborant tot integratie advies, de doorzetter die de wereld beter maakt "

Stars

28 jaar

Sinds 2012 in NL

Afghanistan

Stem

Over Zohre

Toen Zohre haar verblijfsvergunning kreeg, wist ze eigenlijk niet of ze blij moest zijn of verdrietig, want zij mocht als enige blijven. Haar ouders en broertje moesten Nederland verlaten. De eerste jaren in Nederland vielen zwaar, maar ze gaf niet op en startte met haar studie Zorg en Welzijn. Daarnaast werkte zij als oppas bij regisseur Marjolijn van Heemstra.

Zohre en Marjolijn raakten goed bevriend en maakten in 2017 samen een eigen succesvolle theatervoorstelling: “Zohre, een Afghaans Nederlandse soap” waarmee ze door heel Nederland tourde. Onder andere De Volkskrant, Trouw en AD schreven erover. In 2018 maakte NTR de korte film Gutmensch over de ontmoeting en vriendschap tussen Zohre en Marjolijn.

Ondertussen had Zohre haar eigen vlog Operatie Zohre waarin ze door middel van video’s met een vleugje humor liet zien hoe het is om in Nederland in te burgeren. “Hoe word je een goede Nederlander? Wat is de Belastingdienst en hoe werkt de OV chipkaart?” Zohre ging op pad om dat uit te zoeken. 

En alsof dit niet genoeg is, lanceerde zij ook Project Homies samen met radiozender FunX, waarin luisteraars gekoppeld werden aan jonge nieuwkomers. Om zo een kijkje te nemen in elkaars leven en eenzaamheid tegen te gaan.

De lijst van wat Zohre de afgelopen jaren heeft gedaan is indrukwekkend en laat zien hoeveel lef en doorzettingsvermogen zij heeft: Zohre liep stage bij de politie, haalde haar rijbewijs, leerde Nederlands, werkte bij Kentucky Fried Chicken, gaf advies aan het COA, startte het bedrijf Zohre for Reborn, deed nóg een studie en werkt nu als Laborant aan biologisch afbreekbaar plastic.

Wij zijn sprakeloos… Alles wat Zohre doet zorgt voor verbinding, wederzijds begrip en een betere wereld. You gotta love her! Deze vrouw verdient niet alleen in het theater een staande ovatie, ook daarbuiten verdient ze de spotlights! Stem op Zohre!

Leuk weetje:

Zohre vindt ‘thee in zakjes’ helemaal niks. Dus ga je gezellig een kopje thee drinken met Zohre, zorg er dan voor dat je losse theeblaadjes in huis hebt 😉

Meer informatie:

Bekijk hieronder het televisie item van Een Vandaag over ‘Operatie Zohre’.

Stem