Mohab Alkatmeh

"IT Engineer die app heeft ontwikkeld om anderen te helpen."

Tech

25 jaar

Sinds 2015 in NL

Syrië

Stem

Over Mohab

“Vluchtelingen zijn in de eerste plaats gewoon mensen met een waaier aan ervaringen. Ze moeten dan ook niet hun hele leven als ‘vluchteling’ bestempeld worden, maar als mensen die op enig moment – als gevolg van een situatie waar zij niets aan konden doen – moesten vluchten”. Dit schreef Tech ondernemer Mohab enige tijd geleden op zijn zakelijke sociale netwerk LinkedIn en wij zijn het daar natuurlijk helemaal mee eens!

Inmiddels is Mohab senior IT engineer bij ABN Amro. Nu Mohab zelf een mooie carrière heeft opgebouwd, doet hij er alles aan om andere nieuwkomers te helpen om te slagen. Zo heeft hij vanuit het opvangcentrum RefInfo ontwikkeld. Een online platform waar niet alleen Nederlandse lessen te volgen zijn, maar waar je ook praktische informatie vindt over bijvoorbeeld het aanvragen van een bankrekening of het regelen van een DigiD. Refinfo is het eerste platform dat vluchtelingen helpt om te studeren en meer te leren over werk en onderwijs in Nederland. Nieuwkomers moeten vaak één tot drie jaar wachten totdat zij een verblijfsvergunning krijgen en kunnen daarna pas meedoen in de Nederlandse samenleving. Maar met Refinfo kunnen zij vanaf dag één al aan hun toekomst werken. Wat een uitkomst!

Mohab ontwikkelde dit platform om andere vluchtelingen te helpen en de nodige informatie te geven die Mohab zelf ooit nodig had toen hij net in Nederland kwam. Hij weet dus hoe het is om in dezelfde positie te zitten met een wirwar aan informatie. RefInfo is onlangs opnieuw opgebouwd met behulp van Mohab’s persoonlijke coach Quirine Veth. Zij maakt deel uit van het RefInfo-team.

In 2017 stond Mohab in de Kleurrijke Top 100, de lijst met de meest invloedrijke, inspirerende, getalenteerde mensen van Nederland. Lees het verhaal over Mohab op Businessinsider.nl , het Financieel Dagblad , Haarlems Dagblad en Vluchtelingenwerk.nl. Daarnaast geeft Mohab voorlichting aan onder andere middelbare scholieren vanuit zijn rol als ambassadeur voor Vluchtelingenwerk Nederland.

Zet jij deze ondernemer, die zijn IT skills gebruikt om andere nieuwkomers te helpen, ook in de spotlights? Stem op Mohab!

Leuk weetje

Mohab’s grote voorbeeld is een andere iconische ondernemer met Syrische roots: Steve Jobs.

Meer informatie

www.refinfo.nl

Volg de werkzaamheden van Mohab via Linkedin: linkedin.com/in/mohab-alkatmeh

Stem