Dina Pouryounes

"Taekwando atleet die zich naar de wereldtop heeft gevochten."

Sports

27 jaar

Sinds 2014 in NL

Iran

Credits foto: Angela Barrau
Stem

Over Dina

Al vanaf dat zij 3 jaar was zit Dina al op Taekwando en ze bleek een groot talent! Acht jaar lang kwam Dina uit voor het nationale team in Iran, met als hoogtepunt brons op het Aziatische kampioenschap in 2012. Erg knap, omdat vrouwen in Iran geen gelijke kansen krijgen, ook niet in sport. Toen Dina naar Nederland kwam, verloor zij al haar zogenaamde rankingpunten en moest zij helemaal opnieuw beginnen.

Het is als nieuwkomer in Nederland een enorme uitdaging om je topsportcarrière weer op te pakken, dat weet Dina als geen ander. In AZC Ter Apel was het onmogelijk om op hoog niveau te trainen, aan wedstrijden deel te nemen en haar topniveau te behouden. Ze trainde een beetje, op haar kamer of op de binnenplaats. Na een jaar hoorde Manni Zareei van haar situatie en besloot Dina op vrijwillige basis te gaan trainen.

Dina is enorm dankbaar voor haar trainer Manni en coach Mohammadreza Padidar, die ook veel voor haar heeft betekend! Maar het feit dat dit vrijwillig en zonder financiële steun moet, betekent dat Dina er tijdens wedstrijden vaak alleen voor staat en het zonder structurele ondersteuning moet doen, die andere topsporters wel hebben. Maar dit weerhoudt Dina er niet van zich letterlijk een weg terug te vechten naar de top! In 2020 werd zij geselecteerd om op de Olypmische Spelen in Tokio voor het Vluchtelingenteam uit te komen! In haar gewichtsklasse is Dina nummer 2 taekwondoka ter wereld, zij won in 2018 de Zilveren medaille tijdens de Europese Kampioenschappen en heeft inmiddels 40 wereld titels (and counting) op haar naam staan. Daarnaast kreeg zij in 2018 de titel Beste Vrouw in Taekwondo vanuit Taekwando Bond Nederland. Wow! Wat een lijst aan prestaties voor deze topsporter!

Het verhaal van Dina bewijst dat je met talent, doorzettingsvermogen en hard werken heel ver kunt komen. Deze krachtige vrouw verdient daarom een plek in een spotlights! Stem jij op Dina?

Leuk weetje

Als baby ging Dina al mee naar de taekwondoschool van haar ouders en heeft zelfs haar eerste kleuter-taekwondopak nog! Zie hieronder de foto, dat is toch té schattig! 🙂

Meer informatie

Het verhaal over Dina lees je hier op Vluchtelingenwerk.nl en op Olympics.com.

Volg Dina op Instagram: instagram.com/dina.pouryounes

Bekijk in onderstaande video een interview met Dina in aanloop naar de Olympische Spelen.

Stem