Firas Al Khoury

”Eens een arts, altijd een arts. "

Stars

35 jaar

Sinds 2011 in NL

Irak

Over Firas

Firas was in Bagdad arts op de Spoedeisende Hulp. De beginperiode in Nederland viel hem zwaar. Toch gaf hij niet op. Toen hij in het AZC zat, kreeg hij de opdracht om zijn toekomst in Nederland op papier te beschrijven. In hoofdletters schreef hij: “Over een paar jaar ben ik weer arts en werk ik op een spoedeisende hulp.” Daarna verscheurde hij het papiertje en gooide het weg. Het was een droom, ver weg van de realiteit en te pijnlijk.

Op een dag toen een bewaker van het AZC zijn tas fouilleerde, zag hij een stethoscoop en vroeg aan Firas of hij arts is. Hij antwoorde met: “Nee, ik was een arts.” De bewaker zei: “Eens een arts, altijd een arts.” Dat waren voor Firas inspirerende woorden om zich weer te richten op zijn levensdoel. Hij was vastberaden, behaalde zijn inburgeringscursus staatsexamen Nederlands en moest twee medische assessments doen, omdat diploma’s van buiten de EU hier niet geldig zijn. Hij slaagde en werkt nu in het Zuyderland ziekenhuis als arts op de Spoedeisende Hulp.

Firas is het levende bewijs dat je met een doel voor ogen, doorzettingsvermogen en hard werken je dromen waar kunt maken. Wij vinden Firas een held, jij ook? 

Leuk weetje:

Firas is weleens hulpsinterklaas geweest in het Zuyderland ziekenhuis.

Meer informatie:

Bekijk hieronder de mooie TedX Talk van Firas: https://www.youtube.com/tedtalk-firas