Amer Alomari

"De bruggenbouwer tussen Nederland en nieuwkomers"

Stars

30 jaar

Sinds 2014 in NL

Syrië

Over Amer

Amer Alomari ziet het als zijn persoonlijke missie om Arabischtalige nieuwkomers in Nederland bij te praten over het coronanieuws, maar ook over de Nederlandse wet, politieke partijen enzovoort. Dat deed hij al vanuit het AZC en inmiddels bereikt en helpt hij wekelijks duizenden mensen. Hij is een bruggenbouwer tussen nieuwkomers, de overheid en gemeentes. Zijn Facebook account ‘ De brug van Amer’ heeft maar liefst 28.000 volgers. In zijn community deelt Amer het laatste nieuws, informatie over de arbeidsmarkt, integratie en helpt dagelijks honderden mensen met het beantwoorden van vragen. 

Amer werkt bij Gemeente Utrecht als verbinder en projectleider van “De Stem”: een klankboard-groep waarin nieuwkomers een stem krijgen binnen de gemeente en nemen aan de besluitvorming van integratie trajecten. Met als doel de relatie en samenwerking tussen statushouders en de gemeente te versterken en begrip te vergroten. Daarnaast is hij coach en geeft hij de gemeente advies over integratie en communicatie met nieuwkomers.

Waar Nederlanders wachten op de persconferenties van Mark Rutte om over de laatste corona maatregelen bijgepraat te worden, wachten Arabische nieuwkomers op Amer Alomari. En hij deed o.a. verslag van de verkiezingen dit jaar. Amer vertelt dat hij dit doet, omdat hij merkt dat mensen uit Syrië en andere conflictgebieden minder vertrouwen in de overheid en instanties hebben. Hij vindt het belangrijk dat hij juist die mensen bij kan staan. “Ik vind het belangrijk hen meer kennis te geven. De overheid bereikt deze mensen niet, dus dan moet ik het maar doen’, aldus Amer. 

Leuk weetje:

Amer is de stem van Mark Rutte voor Arabisch-taligen.